Hvad er en powerbank?

feature-image

Hvad er en powerbank i det hele taget? Og hvis man kigger under overfladen, hvordan fungerer en powerbank så egentlig? Dé spørgsmål, svarer vi på i denne artikel.

Powerbanks har efterhånden eksisteret i mange år, og nogle har måske en god idé om, hvad en powerbank er - men omvendt er begrebet helt ukendt for mange.

En powerbank er meget nyttig i hverdagen, fordi den giver frihed til at oplade sin mobil, uanset hvor man befinder sig. Du behøver altså ikke bruge en stikkontakt for at oplade mobilen. Med en powerbank kan man sidde i bussen, være på festival eller ude at rejse - alt imens man oplader mobilen.

Det er i korte træk konceptet ved en powerbank, men for at svare på hvad en powerbank er, går vi mere i dybden herunder.

Hvad er en powerbank?

Vi starter med det helt grundlæggende, og svarer på spørgsmålet; Hvad er en powerbank? En powerbank er kort fortalt et genopladeligt batteri, der kan oplade din smartphone, mens du er på farten. Eller vent.

Er det virkelig kun smartphones, der kan oplades med en powerbank?

Nej. Faktisk kan en powerbank bruges til at oplade næsten alle enheder der oplades ved hjælp af USB og micro USB kabel. Det vil sige alt fra tablets, kameraer, bærbare højttalere til GPS’er, smartwatches og i nogle tilfælde endda laptops. Sidstnævnte kræver dog en kraftig type powerbank.

Med en powerbank er du altså rigtig godt dækket ind, når du er på farten og en af dine enheder pludselig godt kunne bruge lidt ekstra energi. Tro mig, det er ikke sjovt at stå i silende regn og ikke kunne praje en taxa eller ringe hjem og sige, man bliver forsinket - fordi ens smartphone har for vane at miste batteriet på de værste tidspunkter.

Så; for at opsummere på spørgsmålet hvad er en powerbank? Det er et slags ekstra batteri til din smartphone - eller en af dine andre enheder - som du kan tage med i lommen og hive frem, hvis din enhed mangler batteri.

Med en powerbank er du ikke afhængig af at skulle finde en stikkontakt, når du skal udenfor. Powerbanken kan du have liggende i tasken eller jakkelommen. Engang imellem skal du bare sørge for at lade selve powerbanken op. Du kan læse mere om, hvordan en powerbank virker herunder.

Hvordan virker en powerbank?

Vi bliver ofte spurgt; Hvordan virker en powerbank?

Godt spørgsmål! I det følgende forsøger vi at komme nærmere ind på, hvordan en powerbank fungerer.

Som antydet ovenfor, skal du engang imellem oplade din powerbank, for at være sikker på, at den omvendt har nok batteri til at oplade din smartphone eller en af dine andre enheder. En analogi for hvordan en powerbank virker er at se nærmere på navnet powerbank.

Navnet powerbank kan - måske lidt kluntet - oversættes til en energibeholder. Når du oplader en powerbank putter du med andre ord energi ind i beholderen. Når du på et senere tidspunkt hiver powerbanken frem fra lommen, og tilslutter din enhed, så overfører du energien fra beholderen over til din enhed.

Du kan oplade powerbanken ved at tilslutte den til den adapter, som følger med når du køber powerbanken. Du kan også koble den til din computers USB-port.

Når du skal oplade din smartphone, tablet eller andet forbinder du derimod powerbanken og din enhed med din normale opladeadapter (undtaget stikkket). Det betyder, at du kan tage powerbanken med dig hvor som helst, mens den oplader din smartphone.

Powerbanken har typisk et eller to USB-stik i enden, hvor du tilslutter dit kabel, ligesom du plejer, når du skal starte opladningen. Det betyder, at mange powerbanks kan oplade flere enheder ad gangen.

På overfladen fungerer en powerbank altså som beskrevet ovenfor. Hvis vi ser lidt nærmere på, hvad en powerbank egentlig er og består af, så er batteritypen et godt sted at starte. Powerbanks bruger batteritypen Lithium Ion/Lithium Polymer. Hvis man skilte en powerbank ad og så på, hvad der var indeni ville man altså højst sandsynligt finde et batteri af typen Lithium Ion eller polymer.

Det skyldes, at denne batteritype kan opbevare langt flere Watt per kilo end almindelige batterier. I forlængelse af det tidligere eksempel kan de altså opbevare meget energi i en lille beholder - uden at selve powerbanken af den grund kommer til at veje flere kilo.

Og det er jo smart, når man skal have den med sig i lommen. Det synes vi i hvert fald!

Så, for at opsummere - hvordan virker en powerbank?

En powerbank er en slags energibeholder, og når du oplader powerbanken overfører du energi til beholderen. Du kan overføre energien fra beholderen (powerbanken) til fx din smartphone, når du har brug for det.

Powerbanken kan opbevare ret meget energi på ikke særlig meget plads. Den type batteri en powerbank bruger, gør den særligt praktisk, fordi du kan tage den med i lommen og oplade din enhed, uden du behøver at lede efter en stikkontakt. Smart, ikke?

Hvad er en god powerbank?

Ovenfor har vi besvaret spørgsmålene; Hvad er en powerbank og hvordan virker powerbank? Så langt så godt.

Men hvad er en god powerbank så?

For jo, der er stor forskel på de powerbanks, man kan finde på nettet. Og dét der er en god powerbank for en, er måske ikke en god powerbank for en anden.

Spørgsmålet hvad er en god powerbank kan nemlig besvares forskelligt alt afhængig af ens behov og ønsker til design, pris og funktioner.

Men der er selvfølgelig nogle overordnede indikatorer på, hvad en god powerbank er.

Eftersom en powerbank er ideel at have med, når man er på farten, ude at rejse eller fx vandre, så er det en god idé at gå efter powerbank, der er robust og kan klare lidt af hvert, herunder forskellige vejrforhold, at blive tabt eller ligge i tasken med andre ting, uden at tage skade.

En anden ting, man kan tage højde for, når man skal finde ud af, hvad der er en god powerbank, er powerbankens overflade. Ofte har man powerbanken i hånden, hvis man fx skal tage billeder eller ligge den i lommen. Derfor kan det være smart, at powerbanken har en ru overflade, som man kan have et godt greb omkring.

Hvad er en god powerbank - det afhænger også af ens ønsker til størrelse, kapacitet, pris, udseende og hastighed af opladningen.

I denne artikel har vi svaret på følgende tre spørgsmål; Hvad er en powerbank? Hvordan virker en powerbank? Og hvad er en god powerbank?